Online zelfstudie opleiding (geheel online te volgen)
--
online
De SPH practitioner opleiding biedt een uitgebreide benadering om sympathische dominantie en autonome inflexibiliteit door chronische stress te herstellen en je mentale, emotionele en fysieke gezondheid te verbeteren. Door middel van inzichten, oefeningen en methoden leer je hoe de ziekteprocessen in je lijf af te remmen, je prefrontale cortex beter te laten functioneren, je interne placebo-effect te activeren en herstelmechanismen te optimaliseren. De opleiding leert hoe meer regie te nemen over stress en het leven en reikt meer dan 130 SPH methoden aan.
In de SPH practitioner opleiding krijg je inzichten, oefeningen en methoden aangereikt, waardoor je pre frontale cortex, het mensdeel van ons brein, beter gaat functioneren en waarmee de krimp hiervan door chronische stress kan beperken. Hierdoor verbetert je concentratie vermogen, geheugen, oplossingsgerichte denken, creativiteit en algemene mentale vermogens.
In deze opleiding zijn de methoden en strategieën vanuit oude beschavingen, denkers, filosofen en auteurs, in combinatie met de moderne wetenschap, samengebracht naar een werkzaam model en formule, over hoe we ons interne herstel systeem optimaal kunnen laten functioneren en de preventie van chronische aandoeningen kunnen maximaliseren.
Door wat genoemd wordt, sympathische dominantie en autonome inflexibiliteit, ontstaan door chronisch teveel stressoren vanuit onze omgeving en ons geconditioneerde denken, zien we steeds meer dat mensen moeite hebben met emotionele impulsen managen en daardoor communicatieve en relationele problemen krijgen. Door die sympathische dominantie te herstellen met parasympatische preventie en herstel oefeningen, zijn we beter in staat om onze emoties te gebruiken in de plaats van ons erin te verliezen.
Niemand krijgt een goed doordachte opleiding in zijn leven over preventief gezond leven, het zit niet in het onderwijs en ouders zijn ook maar goed bedoelende amateurs, die wel hun best doen, maar het zelf ook niet geleerd hebben gekregen. In deze opleiding wordt de Life Management formule aangereikt, die je een eenvoudig overzicht aanreikt van de meest cruciale preventieve leefstijlmaatregelen om gezonder te leven en minder nadelen te ervaren van de toenemende stressprikkels uit de omgeving.
Een duurzaam gezondere leefstijl kan volgens de WHO leiden tot significant minder ziektejaren in ons leven, van gemiddeld 20 tot 25 naar 3 tot 5 jaar aan het eind van ons leven. Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn volgens recent onderzoek de meest efficiënte aspecten in onze leefstijl om aan te pakken. In deze opleiding krijg je meer dan 130 methoden aangereikt waarmee je je leefstijl en gezondheid kan optimaliseren. Hierin worden naast werk gerelateerde SPH methoden ook voeding en stress, actieve SPH methoden, passieve, persoonlijkheid, sociaal en emotioneel gerelateerde en hartcoherentie besproken.
Door de structuur van ons brein en ons sympathische zenuwstelsel neigen wij mensen ertoe om altijd te zoeken naar dreiging en gevaren. Dit kan zich heel gemakkelijk ontwikkelen naar een negatieve basichouding en negatieve overtuigingen over je eigen doen en laten. Als dat zich ontwikkeld naar een gefixeerde mindset, dan kan je dat vrij lang of zelfs een leven lang met je meeslepen, met alle gevolgen van dien. In deze opleiding krijg je niet alleen inzicht in wat een gefixeerde en groei mindset is en hoe deze zich ontwikkelen, je krijgt ook vele methoden aangereikt wat je preventief kan doen om een fixed mindset te voorkomen, hoe je een gefixeerde mindset bij jezelf herkent en wat je dan kan doen om naar een duurzaam positieve mindset te ontwikkelen.
Iedereen kan mentaal sterker worden, minder gestrest door het leven gaan met meer mentale rust, in de leefstijl kleine gezonde keuzes maken, de gezondheid een stapje verder ontwikkelen, meer controle krijgen over de eigen emoties, meer regie pakken over stress en leefstijl en werk maken van een iets meer positieve mindset. Je moet er alleen de juiste kennis voor hebben en de praktische tools om een en ander positief in beweging te zetten. In deze opleiding krijg je niet alleen de essentiële inzichten op dit vlak aangereikt, vanuit onze geschiedenis en de moderne wetenschap, je krijgt ook een totaal overzicht van methoden en mogelijkheden om direct aan te pakken en een switch te maken.
Deze opleiding is ontwikkeld door John van Heel die al 40 plus jaren actief is in de leefstijl en preventie sector en zijn leven lang onderzoek doet naar optimale en effectieve preventie. Hij is tevens auteur van de boeken ‘Bewegen als medicijn, hoe doe je dat?’, ‘Voeding als medicijn, hoe doe je dat?’ en ‘Je brein als medicijn, hoe doe je dat?’ en presenteert deze opleiding persoonlijk in de volgende 18 online hoofdstukken:
Deel 1; Introductie beschrijft een korte inleiding over het belang van het kalibreren van de autonome inflexibiliteit en het effect ervan op onze gezondheid.
Deel 2: De lessen van inspirators uit onze geschiedenis beschrijft de evolutie van gezondheids- en welzijnsconcepten door de eeuwen heen, met bijdragen van oude beschavingen en filosofen zoals Lao Tzu en Boeddha. Het bespreekt de grondleggers van de medische wetenschap, zoals Hippocrates, en moderne denkers zoals Carl Jung. Het belang van balans, harmonie en preventieve maatregelen wordt benadrukt, evenals de integratie van dieet, beweging en mentale gezondheid.
Deel 3: De life management formule en beweging onderzoekt de Life Management beweging en de gezondheid bevorderende leefstijlmix afgeleid van menselijke evolutie. Het benadrukt hoe moderne ontwikkelingen de balans hebben verstoord, wat leidt tot chronische aandoeningen, en pleit voor een holistische benadering van gezondheid met insuline-, cortisol- en mindsetmanagement.
Deel 4: De biologie van stress behandelt de definitie van stress, de vecht-of-vluchtreactie, en de rol van de amygdala, hypothalamus en de HPA-as. Het bespreekt de fysiologische effecten van stress, zoals de invloed van adrenaline en cortisol, en de impact op het brein, geheugen en besluitvorming, met nadruk op het belang van een gebalanceerde aanpak voor stressmanagement.
Deel 5: De impact van stress! beschrijft hoe stress het sympathische zenuwstelsel activeert, metabole veranderingen veroorzaakt, en de systemische effecten die ziekteprocessen versnellen. Het bespreekt gedragsmatige en cognitieve effecten, de impact op het immuunsysteem, en hoe stress het dagelijks leven o.a. empathie en egoïsme beïnvloedt.
Deel 6: Het verband tussen stress en chronische aandoeningen legt uit hoe stress leidt tot o.a. insulineresistentie, ontstekingen, verzuring, en hyperglykemie. Het bespreekt de impact van stress op eetlust, gewichtstoename, oxidatieve schade, en chronische vermoeidheid, evenals hoe stress bijdraagt aan de ontwikkeling en verergering van chronische aandoeningen.
Deel 7: De oorzaken van stress behandelt zowel externe als interne stressfactoren, zoals relaties, grote levensveranderingen, fysieke factoren, en persoonlijkheidstrekken. Het benadrukt het belang van het herkennen en begrijpen van stressfactoren en pleit voor een holistische benadering van stressmanagement.
Deel 8: De fysiologie van herstel en stress management legt het belang uit van het parasympathische zenuwstelsel voor herstel en gezondheid. Het bespreekt hoe dit systeem bijdraagt aan immuunsysteem versterking, hormonale balans, emotionele regulatie, en sociale interacties, met nadruk op neurotransmitters zoals acetylcholine en oxytocine.
Deel 9: Wat kan je doen tegen chronische stress en sympathische dominantie? bespreekt autonome modulatie, fysieke, mentale, emotionele en sociale symptomen van stress, en het belang van preventie. Het behandelt traditionele en moderne stressmanagementtechnieken, zoals Tai Chi, yoga, meditatie, en MBSR, en de impact van hersenfrequenties op gezondheid.
Deel 10: Werk gerelateerde SPH methoden biedt een overzicht van SPH methoden voor de werkomgeving. Het bespreekt tevens de oorzaken van stress op de werkplek en hoe daar oplossingsgericht mee om te gaan.
Deel 11: Voeding en stress management legt uit hoe een gebalanceerd dieet stress kan verminderen en ontspanning kan bevorderen. Het bespreekt de voeding die cortisol doet verhogen en juist stress verergert, en welke voedingsmiddelen eraan bijdragen dat je stress kan verminderen, inclusief de rol van probiotica voor darmgezondheid.
Deel 12: Actieve SPH methoden bespreekt SPH methoden die je op een actieve manier toe kan passen om cortisol te doen dalen en autonome dysbalans te herstellen, en biedt praktische tips voor het consistent toepassen van actieve SPH methoden.
Deel 13: Passieve SPH methoden beschrijft de meest effectieve SPH methoden überhaupt, waaronder ademhalingstechnieken, autogene training, mindfulness, meditatie, visualisatie, en de rol van muziek bij ontspanning. Het bespreekt hoe deze technieken de nervus vagus stimuleren en het parasympathische zenuwstelsel activeren.
Deel 14: Sociaal gerelateerde SPH methoden legt uit hoe chronische stress relaties kan verstoren en bespreekt technieken voor zelfbewustzijn, zelfzorg, en zelfvertrouwen. Het benadrukt het belang van preventieve SPH methoden binnen relaties en communicatie.
Deel 15: Persoonlijkheid en emotioneel gerelateerde SPH methoden behandelt de impact van sympathische dominantie op persoonlijkheid en emotioneel welzijn. Het bespreekt strategieën voor stressmanagement, het cultiveren van positieve emoties, en het verminderen van stressverhogende eigenschappen zoals o.a. boosheid en frustratie.
Deel 16: Hartcoherentie definieert hartcoherentie en de relatie met hartslagvariabiliteit (HRV). Het bespreekt methoden om hartcoherentie te verbeteren, de relatie met emotionele regulatie, en de impact op cognitieve functies en cardiovasculaire gezondheid, met oefeningen voor regelmatige hartcoherentie-training.
Deel 17: Overige SPH methoden beschrijft compact methoden zoals stilte, acupressuur, de Silva Methode en Somatic Experience oefeningen. Het behandelt de impact van mindset, propaganda, en marketing op stress, en de rol van placebo, nocebo, en flowcebo in stressmanagement.
Deel 18: De beweging en de toekomst! bespreekt de wereldwijde gevolgen van autonome dysregulatie, zoals toenemende agressie, sociale polarisatie en maatschappelijke onrust. Het biedt oplossingsgerichte strategieën voor stressmanagement op individueel, gemeenschaps-, nationaal en internationaal niveau.
Iedereen kan deelnemen aan deze opleiding, zonder vooropleiding. De enige voorwaarde is dat je leergierig bent naar het optimaliseren van de genoemde elementen.
Deze opleiding is geheel online maar je kan tijdens de opleiding gebruik maken van de studiecoach en hier vragen aan stellen.
De opleiding wordt gepresenteerd door John van Heel.
Deze opleiding wordt afgesloten met een online theoretische toets en je ontvangt het officiële SPH practitioner certificaat na het behalen van de toets.
Het aantal studie-uren van deze online thuisstudie opleiding bevat tussen de 30 en 45 uur.
De kosten van deze opleiding bedragen, als je in een keer betaalt:
€ 490,00
Je kan ook in 3 termijnen betalen, dan zijn de termijnkosten:
€ 180,00
Betaal je in termijnen, dan moet het 1e termijn voor de start van de opleiding voldaan zijn.
Schrijf je na deze opleiding in voor de totale Life Management opleiding, dan ontvang je de kosten van deze opleiding als korting op de opleidingskosten van de totaalopleiding.
Je bent hier:
Online zelfstudie opleiding (geheel online te volgen)
--