09-09-2024

Sporten effectiever tegen depressie dan therapie of medicijnen!

Mensen met depressieve klachten krijgen vaak direct antidepressiva of een doorverwijzing naar een psycholoog. Volgens Australische onderzoekers zou beweging echter een veel betere oplossing zijn. Uit een overzichtsstudie van de University of South Australia blijkt dat fysieke activiteit 1,5 keer effectiever is dan therapie of medicatie. De studie, waarin 97 onderzoeken met bijna 130.000 deelnemers zijn geanalyseerd, toont aan dat sporten een zeer positief effect heeft op depressie en angst.

Wat opvalt, is dat korte interventies – zoals sporten twee tot drie keer per week voor maximaal twaalf weken – het meest effectief zijn. Dit is opvallend, omdat therapie of medicatie vaak maanden nodig heeft om effect te tonen. De grootste voordelen werden gezien bij mensen met depressie, zwangere vrouwen, postnatale depressie, gezonde mensen en mensen met chronische ziekten. Feitelijk heeft iedereen baat bij meer beweging.

Sporten zou een cruciale rol moeten spelen in de behandeling van psychische klachten, vooral gezien het feit dat een kwart van de Nederlanders tussen 18 en 75 jaar ooit met een depressie te maken krijgt. Hoofdonderzoeker Ben Singh pleit ervoor dat sporten vaker als eerste behandelmethode wordt voorgeschreven, gezien de grote voordelen die het biedt voor de geestelijke gezondheid.

De intensiteit van de beweging speelt een belangrijke rol: intensiever sporten, zoals hardlopen, heeft meer effect op angst en depressie dan minder intensieve activiteiten zoals wandelen. Toch is elke vorm van beweging, zoals yoga, krachttraining of pilates, gunstig.

De onderzoekers hopen dat hun studie sporten als dé behandeling voor psychische problemen op de kaart zet. In plaats van direct medicijnen of therapie voor te schrijven, zouden huisartsen patiënten kunnen stimuleren om eerst te gaan sporten. Als de klachten daarna niet verbeteren, kan er altijd nog een andere behandeling worden ingezet.

Bronnen:

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

Opleidingsadvies nodig?

Vul de opleidingen keuze scan in en wij helpen je verder.

DOE DE KEUZE SCAN

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO