20-10-2024

Mensen helpen naar meer rust in het hoofd en ontwikkelen van parasympathische kracht!

Sportcentra, instructeurs, trainers, personal trainers en leefstijlcoaches, ze zetten zich allemaal in om mensen te helpen fitter, sterker en gezonder te worden. Een vaak ondergeschoven element hierin is het omgaan met stress en het herstellen van sympathische dominantie.

Sympathische dominantie en autonome inflexibiliteit door chronische stress zijn groeiende problemen die een negatieve invloed hebben op zowel de mentale als fysieke gezondheid van mensen. Chronische stress zorgt voor een overactief sympathisch zenuwstelsel (ons vecht/vlucht systeem), wat leidt tot de versnelling van vele ziekmakende processen in ons lichaam en zo tot fysieke maar ook emotionele klachten. Mensen die te maken hebben met deze stress gerelateerde problemen, vinden het vaak moeilijk om hun emoties te beheersen, wat kan resulteren in relationele en communicatieve moeilijkheden. Daarnaast belemmert het ook het functioneren van de prefrontale cortex, het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor focus, probleemoplossend denken en creativiteit.

Duizenden jaren onderzoek naar stress management!

In de geschiedenis van de mensheid zijn er al vele beschavingen, filosofen, denkers en onderzoekers bezig geweest om methoden te bedenken om de rust in het hoofd van de mens te bevorderen. Het belang hiervan op gebied van gezondheid en gezond ouder worden, wordt echter nog steeds zwaar onderschat. Daarom heeft EFAA opleidingen in de afgelopen jaren diepgaand onderzoek gedaan naar wat de geschiedenis ons op dit vlak te leren heeft, in combinatie met de kennis en richtlijnen van de moderne wetenschap. Het resultaat is de Stress-Preventie-Herstel (SPH) practitioner online thuisstudie.

De SPH practitioner opleiding biedt een uitgebreid programma dat zich richt op het herstellen van de verstoringen van het zenuwstelsel en het verbeteren van de algehele gezondheid. De opleiding maakt gebruik van meer dan 130 methoden om het sympathische zenuwstelsel te kalmeren en de parasympathische kracht op te bouwen, ons rust en herstel systeem.

Meer gebruik maken van ons brein potentieel!

Een belangrijk aspect van deze opleiding is het versterken van de prefrontale cortex. Door middel van specifieke oefeningen en technieken leer je hoe je de krimp van dit deel van het brein kunt beperken, wat vaak het gevolg is van chronische overprikkeling. Door de preventieve toepassing van deze methoden verbetert je concentratievermogen, geheugen, intelligente denken, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Daarnaast is er ook aandacht voor het activeren van het interne placebo-effect, een krachtig mechanisme dat kan bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid en het bevorderen van herstel. Wij mensen zijn in staat om dit systeem zelf te activeren, we moeten alleen weten hoe.

Minder in het EGO, meer impuls controle!

De opleiding biedt ook inzicht in het herstellen van emotionele impulscontrole. Chronische stress zorgt ervoor dat veel mensen wat meer en sneller vanuit het EGO reageren en moeite hebben met het beheersen van hun emoties. Door middel van parasympathische herstelmethoden leer je hoe je je emoties kunt gebruiken in plaats van erdoor overweldigd te worden. Dit bevordert betere relaties en communicatie. Een ander belangrijk onderdeel van de opleiding is het ontwikkelen van een persoonlijke leefstijlvisie. Tegenwoordig leren we niet in het onderwijs hoe we preventief gezond kunnen leven. Deze opleiding biedt een overzicht van cruciale leefstijlmaatregelen die je kunt nemen om je gezondheid te verbeteren en beter om te gaan met stress.

Het uiteindelijke doel van de SPH practitioner opleiding is om je meer controle te geven over je stress, leefstijl en leven. Met behulp van de meer dan 130 SPH methoden krijg je de tools en inzichten om je leven op een gezondere manier in te richten en, als dat je doel is, anderen hierin te helpen. Dit leidt tot een hogere kwaliteit van leven, minder stress, meer rust in het hoofd en een positieve mindset die je in staat stelt om uitdagingen beter aan te gaan.

In essentie biedt deze opleiding een holistische benadering van stressmanagement en gezondheid, waarbij zowel oude wijsheden als moderne wetenschappelijke inzichten worden gecombineerd om duurzame resultaten te behalen.

Reset SWITCH

Het onderzoek in de afgelopen jaren bracht mij tot de conclusie dat het ontwikkelen van parasympatische kracht niet een kwestie is van een leuke activiteit, maar dat het even belangrijk is als bijvoorbeeld onze tanden dagelijks poetsen. Werken aan onze parasympatische kracht is misschien wel een van de meest belangrijke preventieve gezondheidsmaatregelen die de mens kan doen. Daarom is het belangrijk om er dagelijkse rituelen van te maken. Daarvoor hebben we het 12 weken online Reset SWITH programma ontwikkeld. Elke week een korte bespreking van een belangrijk onderdeel om bewuster te worden van de noodzaak en elke week een oefening die je langzaam uitbreidt. Meer informatie vind je hier.

18 delen SPH practitioner.

Daarnaast hebben we dus de SPH practitioner opleiding ontwikkeld, 18 delen met o.a. de lessen van inspirators uit onze geschiedenis, de life management formule en project, de biologie van stress, de impact van stress, het verband tussen stress en chronische aandoeningen, de oorzaken van stress , de fysiologie van herstel en stress management, wat je kan doen tegen chronische stress en sympathische dominantie en verschillende hoofdstukken over Stress-Preventie-Herstel methoden (gerelateerd aan werk, voeding, actief bezig zijn, passieve methoden, sociaal gerelateerd, hartcoherentie  en meer. Meer informatie vind je hier.

Mensen helpen naar meer rust in het hoofd en ontwikkelen van parasympathische kracht!

Ik denk persoonlijk dat professionals die al met gezondheid en fitheid bezig zijn, vrij gemakkelijk mensen kunnen helpen op het vlak van stress management en het ontwikkelen van parasympathische kracht. We zien gewoonweg dat steeds meer mensen last hebben van overprikkeling en als je ze dan wat oefeningen mee kan geven en ze duidelijk kan maken wat het belang is van dagelijkse preventieve oefeningen, dan draagt dat op een zeer laagdrempelige manier bij aan de gezondheid en kwaliteit van leven.

Meer informatie:

https://www.efaa.nl/voeding-health-en-lifestyle-opleidingen/stress-preventie-herstel-practitioner-opleiding

https://portal.leefstijlclub.nl/particulier/programma/reset-switch

https://portal.leefstijlclub.nl/page/c/het-life-management-project

John van Heel

EFAA en Leefstijlclub

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

Opleidingsadvies nodig?

Vul de opleidingen keuze scan in en wij helpen je verder.

DOE DE KEUZE SCAN

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO