30-08-2024

Innovaties, trends en de impact van de Paralympische Spelen.

De Paralympische Spelen benadrukt hoe sport een middel kan zijn voor inclusie en persoonlijke groei, ook voor mensen met specifieke uitdagingen. Dankzij technologische innovaties, nieuwe platforms zoals e-sports en Virtual Reality als startschot om te bewegen, en sportzorg ontstaan er steeds meer mogelijkheden voor deze doelgroep om deel te nemen aan sport. In dit artikel bespreken we hoe sport bijdraagt aan een inclusieve samenleving en de rol van sport- en zorgorganisaties in het bevorderen van sporten en bewegen voor iedereen. Sporten en bewegen is namelijk naast een bron van fysieke activiteit ook een middel om persoonlijke doelen te bereiken en zelfvertrouwen op te bouwen en te behouden!

Meer toegang tot sport en bewegen

De vooruitgang in de aangepaste sporttechnologie maakt het mogelijk dat steeds meer mensen met fysieke beperkingen kunnen deelnemen aan sportactiviteiten. Technologieën zoals protheses en gespecialiseerde rolstoelen worden steeds bereikbaarder en betaalbaarder voor amateursporters. Fabrikanten van dergelijke hulpmiddelen stellen bijvoorbeeld materialen beschikbaar aan verschillende projecten die adaptief sporten stimuleren. Ook zijn er steeds meer fabrikanten die hulpmiddelen leveren via fondsen die dit (al dan niet gedeeltelijk) financieren.

Nieuwe mogelijkheden voor inclusie

In de e-sports vinden we een platform waar mensen met verschillende mogelijkheden elkaar kunnen ontmoeten en op gelijke voet kunnen concurreren. Dit biedt een kans voor inclusie, vooral voor diegenen die misschien niet fysiek in staat zijn om aan traditionele sporten deel te nemen. Competities en programma's gericht op gamers met uitdagingen worden steeds populairder. De virtuele wereld kan ook een krachtig middel kan zijn voor beweegparticipatie!

Virtual Reality

Virtuele realiteit (VR) biedt andere mogelijkheden. Virtuele omgevingen kunnen aangepast worden aan individuele behoeften zodat mensen kunnen deelnemen aan beweegactiviteiten die anders misschien niet mogelijk zouden zijn. VR kan daarnaast ook gebruikt worden in revalidatieprogramma's om mensen met specifieke uitdagingen te helpen om hun mobiliteit te verbeteren. Door gesimuleerde bewegingen kunnen gebruikers in een gecontroleerde omgeving trainen en revalideren wat kan bijdragen aan het herstel en fitheid. Deze platforms kunnen gebruikers verbinden met andere deelnemers waardoor ze deel kunnen nemen aan bijvoorbeeld virtuele teamsporten of groepsactiviteiten. Dit kan sociale isolatie verminderen en de gemeenschapsgedachte versterken, zelfs op afstand. Door VR kunnen gebruikers niet alleen fysiek actiever zijn, maar ook mentale voordelen ervaren zoals stressvermindering en verbeterde stemming. Hierdoor kunnen VR omgevingen soms als start dienen voor verdere fysieke sportparticipatie!

Samen sterker

Evenementen zoals de Paralympische Spelen en de Special Olympics hebben invloed op de zichtbaarheid en acceptatie van sporters met specifieke uitdagingen. Deze evenementen laten zien dat iedereen, ongeacht hun capaciteiten, kan uitblinken in sport. Tegelijkertijd ontstaan er steeds meer lokale initiatieven en bewegingen die inclusieve sportactiviteiten organiseren, vaak met ondersteuning van non-profitorganisaties. Hier is sport en beweging een middel om barrières te doorbreken en gemeenschappen te verbinden, en het draagt bij aan een inclusieve cultuur.

Samenwerking tussen sportorganisaties en zorginstellingen

Sport en bewegen is naast alleen een fysieke activiteit ook een onderdeel van de persoonlijke ontwikkeling en het welzijn van zorgvragers. Hiervoor is er nauwe samenwerking tussen sportclubs en zorginstellingen nodig. Enerzijds is de samenleving (nog) niet ingericht op mensen met specifieke uitdagingen. Anderzijds hebben de specifieke doelgroepen zich van oudsher soms beschermd gehouden in zorginstellingen. Er moet nog veel gebeuren om een gedegen sportinclusie van kwetsbare doelgroepen mogelijk te maken.

Zowel de zorginstellingen als de sportclubs zullen een stap naar elkaar toe moeten zetten. Stichting Sport Care Plus is de brug tussen de zorg en de sport omdat zij zorgprofessionals ondersteunt bij het implementeren van sport en bewegen. Daarnaast biedt zij een ondersteuningsprogramma voor sportorganisaties om specifieke doelgroepen onder begeleiding in sportclubs te kunnen laten trainen.

Stichting Sport Care Plus gebruikt de Sport Care methode. Deze methode is afgestemd op de behoeften van elke zorgvrager. Sport Care coaches gebruiken sport en beweging als middel om grotere persoonlijke doelen te bereiken. Door samen met zorgvragers beweegdoelen te stellen en hen te begeleiden naar succeservaringen kunnen zij vaak meer bereiken dan zij voor mogelijk hielden. Dit geldt zowel op fysiek- als persoonlijk vlak, waarbij bijvoorbeeld het vergroten van zelfvertrouwen, sociale vaardigheden, netwerkuitbreiding en/of zelfstandigheid centraal staan.

De rol van sportzorgcoaches

De vraag naar gespecialiseerde sportzorgcoaches neemt toe, en terecht. Deze professionals hebben een belangrijke functie in het begeleiden van mensen uit de specifieke doelgroepen tijdens sportactiviteiten. Ze zorgen voor een veilige en ondersteunende omgeving en helpen bij het stellen van haalbare doelen en het vieren van successen. De professionalisering van sportzorgcoaches draagt bij aan de kwaliteit en effectiviteit van inclusieve sportclubs.

Sport als versterker voor persoonlijke groei

De Paralympische Spelen herinneren ons eraan hoe belangrijk het is dat iedereen de kans krijgt om te sporten en bewegen. Voor mensen met een beperking kan sport en bewegen meer zijn dan alleen een fysieke uitdaging; het kan een aanjager zijn voor persoonlijke groei, zelfvertrouwen en sociale integratie. Dankzij de inspanningen van organisaties zoals stichting Sport Care Plus spelen sport en bewegen een belangrijke rol in het bevorderen van inclusie in onze samenleving voor mensen met specifieke uitdagingen.

Het is aan ons allemaal om deze beweging te ondersteunen en verder te ontwikkelen, zodat sport en bewegen voor iedereen een middel kan zijn om sportieve én persoonlijke doelen te bereiken. Want zoals de atleten van de Paralympische Spelen ons keer op keer laten zien: de kracht van sport kent geen grenzen!

Tineke Visser, stichting Sport Care Plus.

Heb je interesse in de sportzorg? Meld je aan voor de opleiding!

EFAA - Opleidingen - Inschrijven Sport Care Coach opleiding

Wil je meer weten over de opleiding? Neem dan contact op met stichting Sport Care Plus: info@sportcareplus.nl

Bronvermelding:

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO