28-07-2024

Inclusief sporten voor iedereen: de droom van Ron Hof!

Ron Hof heeft een droom. In maart 2016 voltooide zijn blinde en autistische broer Dennis Hof uit Limmen een halve marathon in New York. Dit indrukwekkende moment inspireerde Ron zo sterk, dat hij besloot om sportsuccessen van mensen met een beperking met heel Nederland te vieren. Met Stichting Sport Care Plus wil hij sport en bewegen toegankelijk maken voor iedereen.

De weg naar de halve marathon

Dennis Hof had al ruim twaalf jaar getraind met zijn begeleider Patrick Rupsam. Dennis had een steeds terugkerende wens; de halve marathon van New York lopen. Deze droom leek lang onbereikbaar, maar dankzij de samenwerking van Hattrick Zorg met andere organisaties werd Dennis’ droom in 2016 werkelijkheid.

Patrick legt uit hoe de trainingen voor Dennis eruitzagen: “Vanwege zijn visuele beperking en autisme moesten we de trainingen aanpassen. We hielden rekening met zijn unieke behoeften en zorgden voor een veilige en ondersteunende omgeving. Op alle facetten tijdens de echte marathon hebben we hem voorbereid, denk bijvoorbeeld aan geluiden tijdens de marathon, de drukte, en de medelopers. Zorgspecialisten en de fysiotherapeut waren betrokken bij het proces, maar ook hebben we vrijwilligers om hulp gevraagd. Ja, we hebben deze droom in vervulling laten gaan en het heeft echt wat teweeggebracht. En het leuke is dat we het met zijn allen hebben gedaan, en dat maakt zoveel positiviteit los!”

Dennis zelf kijkt met veel enthousiasme terug op zijn prestatie: “Ja, die marathon was een echte wens die in vervulling kwam. Ik kan er nog steeds blij van worden als ik eraan terugdenk. Ik heb het gewoon gedaan, en dat is onvergetelijk! Een jaar later liep ik zelfs een kwarttriatlon. Begeleiding was superbelangrijk voor mij, vooral op dagen dat ik geen zin had. Mijn begeleider kwam me altijd ophalen en motiveerde me om te trainen, ongeacht het weer.”

De Sport Care methode

Voor Ron Hof was het succes van zijn broer Dennis de aanleiding om Sport Care Plus op te richten. “Wat ik heb gezien bij mijn broer kan in een veel breder verband worden getrokken. Hij is getransformeerd van een ietwat onzekere, temperamentvolle man naar een zelfverzekerde, opgewekte man. Het effect van deze overwinning op zijn leven was enorm. Hij is communicatiever, socialer en prettiger in de omgang geworden.”

Ron zag het vermogen van deze transformatie bij andere cliënten van Hattrick Zorg. Dit inspireerde hem om te onderzoeken of deze manier van werken breder toegepast kon worden. In samenwerking met Patrick richtte hij Sport Care Plus op. Vanuit die organisatie is de Sport Care Plus methode ontwikkeld. Deze methode is ontworpen om sport en beweging op een veilige en doelgerichte manier te integreren in het leven van onder andere mensen met beperkingen. De projecten variëren van het lopen van een halve marathon tot wekelijkse beweegmomenten, en alles daartussenin. Deze methode wordt inmiddels ook vanuit de Sport Care Academy overgedragen aan sport- en zorgprofessionals.

“We hebben gezien dat de methode daarnaast breed toepasbaar is, voor zowel mensen met langdurige beweegarmoede als bij mensen met een andersoortige specifieke uitdaging. Dit komt omdat het een laagdrempelige insteek heeft en als vanzelfsprekend maatwerk biedt aan uiteenlopende karakters.”

De uitdagingen en oplossingen

Onderzoek wijst uit dat het in beweging krijgen van mensen met een beperking een aantal uitdagingen met zich meebrengt. Toegankelijkheid is vaak een probleem; veel sportfaciliteiten zijn niet goed uitgerust om deze doelgroep te ontvangen. Het bouwen van een inclusieve gemeenschap is erg belangrijk om sporten voor iedereen toegankelijk te maken.

Sporten is voor iedereen, en het mentale aspect is net zo belangrijk als het fysieke. Veel mensen uit de doelgroepen hebben te maken met gevoelens van isolatie of depressie. Door een ondersteunende omgeving te bieden, kan sporten helpen om deze gevoelens te overwinnen.

De toekomst van sportinclusie

In Nederland krijgt sportinclusie steeds meer aandacht. De Sport Care methode biedt meerwaarde in de verantwoording naar cliënten, zorgverleners en budgethouders en kan daarom breed worden ingezet in sportcentra. Stichting Sport Care Plus fungeert als een brug tussen sportclubs, zorginstellingen en gemeenten om via zorgbudgetten de doelgroepen in beweging te krijgen.

Ron Hof’s droom om sport en beweging voor iedereen toegankelijk te maken, ongeacht hun beperkingen uit zich in de Sport Care methode. Met deze interventie kan iedereen de kans krijgen om zich te ontwikkelen via sport en beweging.

Meer informatie over de Sport Care coach opleiding: kijk hier

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO