13-07-2020

Wat is het mooi en dankbaar werk om mensen te helpen gezonder te leven. Gezonder leven heeft natuurlijk vele invloeden en qua ondersteuning zijn er dan ook veel beroepen die er een bijdrage aan trachten te geven, zoals diëtiste, fysiotherapeuten, gewichtsconsulenten, leefstijlcoaches, personal trainers, enz. Fitness trainers horen ook in dit rijtje thuis. Fitness is een van de meest effectieve activiteiten om de gezondheid een positieve impuls te geven, bewegen is immers een super medicijn. De laatste jaren is dit dermate wetenschappelijk aangetoond, dat bewegen nu steeds meer binnen de zorg en leefstijlgeneeskunde wordt ingezet. Binnen de fitnessbranche zien we ook steeds meer bewegingen om fitness een plek te geven binnen preventie en behandeling van aandoeningen. Niet perse behandelen om oplossingen te bieden, maar meer om verergering van complicaties te minimaliseren. NL Actief ontwikkelde fitness protocollen voor overgewicht en obesitas begeleiding, diabetes, niet aangeboren hersenletsel (NAH) en is nu bezig met een protocol voor begeleiding van Reuma patiënten. Fitness wordt ingezet in de meeste gecombineerde leefstijl interventies (GLI), waarin mensen met obesitas getraind en gecoacht worden naar een gezondere leefstijl en een gezonder gewicht. Fitness wordt ingezet als bedrijf vitaliteit programma en wordt gezien als de primaire preventieve maatregel tegen sarcopenie, het verlies van spiermassa waardoor ouderen minder mobiel en zelfstandig worden. Een branche in ontwikkeling dus en dat vraagt ook om veel nieuwe begeleiders. Velen stromen dan ook vanuit bijvoorbeeld de CIOS door in de branche, maar we zien ook veel instromers vanuit andere branches, die een carrière switch maken of fitness begeleiding, personal training of leefstijl- en vitaliteit coaching erbij gaan doen.  Voor iedereen die overweegt om de stap te maken om in deze fantastische branche te gaan werken, hier een overweging om over na te denken.

Begin with the end in mind

Steven Covey beschreef het als een van de 7 gewoonten van effectieve mensen, ‘begin with the end in mind’, ofwel, denk goed na wat je uiteindelijk zou willen doen. Dat kan lastig zijn als je de branche en al zijn mogelijkheden nog niet kent. In de introductie heb ik er al wat over verteld, je kan fitnesstrainer worden, maar daarna zou je ook door kunnen  groeien naar personal trainer.

De fitness trainer

De fitness trainer begeleidt over het algemeen nieuwe leden, laat ze kennis maken met fitness, test, helpt met doelen stellen, zorgt voor een veilige en verantwoorde opstart en dat men regelmatig een programma update en variatie in het programma krijgt. Tevens begeleidt de fitnesstrainer groepen in fitness lessen zoals core power, buikspiertraining, bootcamp, stretchlessen, enz. De fitnesstrainer is vaak verantwoordelijk voor de groep van fitnessers die in de zaal vrij komen trainen,  staat ze te woord, adviseert ze, zorgt ervoor dat men de oefeningen veilig uitvoert en helpt in effectiever trainen.

De personal trainer

De personal trainer gaat meestal een langdurige relatie aan met de klant, analyseert wat de wensen, behoeften en doelen zijn. Doet vaak nog een additionele houdingsanalyse en stelt op basis van alle gegevens een trainingsplan op en begeleidt dat tijdens de training om maximale resultaten te bereiken. Personal trainers trainen vaak mensen die specifieke doelen willen bereiken, zoals top sporters, mensen die bijvoorbeeld af willen vallen, mensen die een of andere sportieve challenge willen gaan doen en daarop goed voor willen bereiden, maar ook vaak mensen die na revalidatie begeleid willen worden, zakenmensen die in de schaarse tijd die ze hebben om te trainen het optimale eruit willen halen of gewoon mensen die het leuk vinden of denken nodig te hebben dat er tijdens de training iemand is die precies aangeeft wat men moet doen en motiveert om maximaal te trainen. Veel personal trainers begeleiden ook kleine groepen van 3 tot 6 mensen( ‘small group personal training’) die dan samen de personal trainer betalen, waardoor het per persoon goedkoper is. Gemakkelijk is dan wel als deze mensen een zelfde doel nastreven.

Sommige personal trainers specialiseren zich in een van deze doelgroepen waardoor het ook gemakkelijker is deze doelgroep aan te spreken en naar zich toe te trekken. Dat kan een van de omschreven doelgroepen zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een specifieke groep zijn zoals mensen met diabetes, overgewicht en obesitas of een tak van sport, de golfers, wielrenners, boksers bijvoorbeeld.

Personal training kan gedaan worden in dienstverband bij een sportcentrum, als ZZP in een sportcentrum of fysiotherapie praktijk of als ZZP bij mensen thuis of in een eigen PT studio.

De meeste zelfstandig personal trainers geven tussen de 20 en 30 uur per week personal training of small group personal training. De overige uren zijn hard nodig voor o.a. additionele service, eventuele ondersteuning op afstand tussen de trainingen door, administratie, PR, marketing en sales.

De leefstijl- en vitaliteitcoach

Maar misschien is Personal training niet jouw einddoel, maar wil je meer richting leefstijl- en vitaliteit coaching. De leefstijl- en vitaliteitcoach is in de basis de gezond leven adviseur en promotor. Hij/zij kent de essentiële inzichten van voeding, beweging, ontspanning en wellicht ook het relatief nieuwe Positieve Gezondheid, weet dit goed, duidelijk en inspirerend toe te lichten en over te brengen en beschikt over tools om de leefstijl van de klant door te lichten en hierin de hiaten aan te duiden. Bewustwording creëren over het belang van en het waarom van de gezonde aspecten van bewegen en voeding, maar ook het duiden en bespreken van de aspecten in de leefstijl van de klant die in de weg liggen voor het behalen van de doelstellingen en/of bevorderen van de gezondheid staan centraal bij de aanpak van leefstijl- en vitaliteitcoaches.

Het echte coaching start eigenlijk daarna pas, want als de klant de essentiële kennis over gezond leven kent, een duidelijk doel voor ogen heeft en aan de slag gaat om de leefstijl om te gooien, dan pas komt aan het licht waar de belemmeringen liggen bij het individu. Voor de een is dat een suikerverslaving, de ander heeft toch moeite om de structuur van 2 a 3 keer per week te blijven sporten te handhaven, om maar even 2 voorbeelden te benoemen. Zo zijn er natuurlijk honderden voorbeelden, misschien wel duizenden. De leefstijl- en vitaliteitcoach heeft naast de kennis over gezond leven ook goede basis kennis over het functioneren van ons gedrag en ons brein. Hiermee kan de coach namelijk inzicht verschaffen voor zijn klanten, in de werking van hoe die belemmeringen zich manifesteren en kan ondersteunen in het doorbreken van die belemmeringen om zo bij duurzaam resultaat uit te komen. Want terugval naar het oude leefpatroon ligt vaak op de loer.

De leefstijl- en vitaliteitcoach kan mensen ondersteunen en coachen om doelen te bereiken, gezonder te worden, prestaties te verbeteren, tijdens revalidatie, eigenlijk op de zelfde vlakken als de personal trainer, alleen richt de personal trainer zich primair op de begeleiding in de trainingen en heeft de leefstijl- en vitaliteitcoach met name coach gesprekken en maakt samen met klanten telkens en plan voor de komende tijd, met oefeningen en persoonlijke challenges.

Veel leefstijl- en preventiecoaches begeleiden ook in bedrijfsvitaliteit programma’s, begeleiden ook op gebied van stressmanagement en/of burnout herstel, in trajecten vanuit het UWV om mensen terug te begeleiden naar werk en geven lezingen en cursussen op gebied van gezond leven, mentale kracht, gezond ouder worden, enz.

Combinatie personal training/leefstijl- en vitaliteit coaching

Wat we steeds meer zien in de markt zijn mensen die personal training combineren met leefstijl- en vitaliteit coaching. Je begeleidt de klant dan niet alleen in de trainingen, maar wisselt dat af met coach gesprekken. Je zou, als je een klant twee keer per week begeleidt met personal training, bijvoorbeeld 1 keer per twee weken een personal training in kunnen wisselen voor een coach gesprek. Qua uurprijs liggen ze op een zelfde lijn, dus het is aan de klant welke van die twee men op welke intensiteit wil gebruiken. Het voordelen van deze combinatie is dat je dienstenpakket veel groter is, je meer variatie hebt in je werk, je het een of het ander of de combinatie aan kan bieden, dus je doelgroepen zijn breder en, niet te vergeten, je kan gewoonweg meer resultaat bereiken met je klanten, omdat je leefstijl breed en mentaal begeleidt.

Als de personal training klant dan even in een dipje zit en de motivatie om te trainen zakt een beetje weg, dan kan je hier meteen als motivatiecoach op inspringen, dus je houdt je klanten ook veel langer vast.

Fitnessmanagement of andere taken binnen fitness

In je carrière pad binnen de fitnessbranche kan je natuurlijk ook nog kiezen om een combinatie te maken tussen verschillende functies of door te groeien richting het coördineren of managen. Zo zien we veel dat er gecombineerd wordt tussen fitness trainer, personal trainer en groeples geven. Groepsles kan core power trainingen zijn, maar zou natuurlijk ook Bodypump, steptraining, Yogirya of Zumba kunnen zijn. Ook zien we veel trainers combineren met buitensporten zoals bootcamp, fitwalk en/of running. Wat we minder vaak zien, maar wat wel voor de hand ligt en misschien wel wenselijk is, is een combinatie tussen fitness trainer, personal trainer en sales. Als personal trainer moet je al sales toepassen en elke club zal een aantal mensen moeten hebben die de introductie en lidmaatschapsadvies gesprekken doen en mensen inschrijven. Wil je je breed ontwikkelen, dan is dit zeker een geschikt carrière pad.

Niet voor iedereen weggelegd, maar er kan ook een combinatie gemaakt worden tussen fitness trainer, personal trainer en management ondersteuning. Dat kan starten met fitness management ondersteuning in de vorm van bijvoorbeeld het beheer van defecten, het managen van een programma zoals bijvoorbeeld X-Fittt of Spier!START, het begeleiden van stagiaires of zelfs het managen van de afdeling. Hieronder valt dan additioneel o.a. ook team meetings en expertise ontwikkeling. Is het management waar jouw hart sneller van gaat kloppen, dan zou je ook nog een stapje verder kunnen gaan, door organisatorisch te gaan ondersteunen. Denk dan aan personeelsmanagement, facilitair management, marketing en sales, kwaliteitsmanagement en/of retentiemanagement.

Gezien de huidige ontwikkelingen, de steeds groeiende focus op preventie in de maatschappij en de toenemende aandacht op leefstijlgeneeskunde en leefstijl interventies, staan we volgens mij aan het begin van een personal training en leefstijl revolutie in de fitnessbranche wereldwijd.

Wil je eens een praatje maken met een carrière coach, om te bespreken hoe jouw carrière pad er uit zou kunnen zien, mail gerust naar info@efaa.nl

John van Heel

EFAA

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

Opleidingsadvies nodig?

Vul de opleidingen keuze scan in en wij helpen je verder.

DOE DE KEUZE SCAN

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO