21-10-2024

Active Health Academie nu echt begonnen met de Schouderspecialist opleiding.

Vorige week vond de allereerste cursus plaats binnen de Active Health Academy, gericht op het trainen bij schouderklachten. Deze tweedaagse cursus was speciaal ontwikkeld voor fitnessinstructeurs en personal trainers die hun kennis op dit gebied wilden verdiepen.

De cursus is een blended opleiding, wat betekent dat een aanzienlijk deel van de theorie digitaal wordt aangeboden. Hierdoor kunnen deelnemers zich flexibel voorbereiden, terwijl ze de opgedane kennis tijdens de praktijkdagen direct in de praktijk kunnen toepassen. Deze combinatie van online leren en hands-on ervaring zorgt ervoor dat de instructeurs optimaal voorbereid zijn om hun cliënten te ondersteunen bij schouderklachten.

De volgende editie van de schoudercursus staat gepland voor maart 2025. Voor meer informatie en om je in te schrijven, bezoek de website: https://www.efaa.nl/fitness-en-pt-opleidingen-verdieping/schouderspecialist-voor-fitness-en-personal-trainers-opleiding

Anatomische kennis nutteloos of noodzaak bij schouderklachten

Anatomie wordt over het algemeen niet gezien als een vakgebied waar veel mensen enthousiast over worden. De stof is droog en het vergt over het algemeen met name parate kennis die je moet stampen om erin te krijgen. Om die reden zien we vaak dat het een ondergeschoven kindje is binnen cursussen en opleidingen.

Toch is anatomische kennis van essentieel belang bij het begeleiden van mensen met schouderklachten. Een veel voorkomende oorzaak van schouderklachten is een tendinopathie van de rotatorcuff. Met name de M. supraspinatus en de M. infraspinatus zijn hierbij aangedaan. De functie van de cuff is het stabiliseren van de schouderkop en het maken van scapulaire abductie en exorotatie. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het trainen van de rotatorcuff. Hier zit echter het probleem. Bij veel mensen met schouderklachten hebben mensen verminderde controle over de cuff.

Een veel gebruikte oefening voor het trainen van de M. infraspinatus is het maken van exorotatie met de pulley. Wat echter vaak in de praktijk gebeurt is dat mensen in plaats van de M. infraspinatus de achterste bundel van de M. deltoideus gebruiken. Door de M. infraspinatus tijdens de oefening te palperen kan je als trainer voelen welke spieren de client gebruikt om de beweging te maken. Op deze manier kan er worden beoordeeld of daadwerkelijk het beoogde doel van de oefening wordt behaald.

Om die reden is anatomie dan ook een onderdeel van onze cursus `Schouderspecialist voor fitnesstrainers`. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de toegepaste anatomie. Je leert het palperen van de relevante spieren en te beoordelen of iemand tijdens een oefening ook de spieren aanspant. Dit doen we vooral door middel van praktische opdrachten.

Wil jij meer te weten komen over hoe je cliënten met schouderklachten optimaal kan begeleiden? Dan is de onderstaande cursus iets voor jou.

https://www.efaa.nl/fitness-en-pt-opleidingen-verdieping/schouderspecialist-voor-fitness-en-personal-trainers-opleiding 

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

Opleidingsadvies nodig?

Vul de opleidingen keuze scan in en wij helpen je verder.

DOE DE KEUZE SCAN

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO